Ha 2 dolgot mondhatnánk, hogy miben jó egy esküvőszervező, akkor az a szervezés és az újratervezés lenne. Azt persze soha nem gondoltuk, hogy ez ekkora méreteket ölt, mint most, a koronavírus-járvány idején. Talán nem kell hosszan magyaráznom, micsoda munka egy komplett esküvőt átszervezni egy új dátumra. Jelenleg 12 érintett esküvőnél tartunk, melyeknél az átlagos csapatlétszám 10 esküvői szolgáltató esküvőnként. A jelen helyzet eszembe juttatta egy 2017-es esküvőnket, ahol az üzlettársamnak, Losonczi Vikinek 3 nap (!) alatt kellett sátras esküvőt varázsolnia egy nem sátras esküvőből. Erről kérdeztem őt.

VKT: Mikor és hol történt a fent említett eset?

LV: 2017 júliusában, a Liszkay Borkúriában Monoszlón, a Balaton-felvidéken. Biztosan emlékeztek rá, az egy nagyon esős nyár volt. 

VKT: Hány fős esküvő volt, és mi volt az eredeti terv?

LV: 80 fő volt a meghívotti létszám, és 8 fő volt a staff. Az eredeti terv az volt, hogy eső esetén az épületben zajlik minden (szertartás, vacsora és tánc). 

VKT: Ez volt az egyetlen megoldás, ami szóba jöhetett?

LV: Nem. A leggyakoribb megoldás a sátorbérlés ezen a helyszínen eső esetére, hiszen a legtöbb Pár a kilátás, a terasz, a kültéri hangulat miatt szeret bele ebbe a helyszínbe. A szóban forgó menyasszony és vőlegény azonban először nem akart élni ezzel a lehetőséggel. A létszám tekintetében pont az a határ volt, amellyel kivitelezhető lett volna az, hogy a vacsora a teraszon van szabad ég alatt, a buli pedig benn a házban. Eső esetére pedig be tudtunk vinni mindent az épületbe. Olyan Pár voltak, akik nem stresszelték túl az esküvőszervezést, ami egyrészt jó, de így utólag bebizonyosodott, hogy optimizmusuk túlzott volt az időjárást illetően. A helyiek többször kihangsúlyozták, hogy a balatoni időjárás kiszámíthatatlan. A területnek saját mikroklímája van, a hatalmas vízfelület miatt bármikor keletkezhet helyi zápor, ami még a real time radaron sem látszik, nemhogy a 2-3 napos előrejelzésből (nem beszélve a 15-30 naposakról, amit a menyasszonyok előszeretettel nézegetnek, habár ennek semmi értelme). Mindezekkel kapcsolatban egészen keddig az volt az ügyfeleink álláspontja, hogy ha esik, akkor majd benn megtartunk mindent. Szerintem nem nagyon tudták elhinni, hogy tényleg eshet az eső. 

VKT: Mi történt kedden?

LV: Elérkezett az esküvő hete, amikor már mindenki egyre sűrűbben nézi az időjárás-előrejelzést, főleg ha kinti esküvőt tervez. Így történt ez a párunkkal is, akik kedden este felhívtak, hogy mivel szombatra esőt jósolnak, ők újra átgondolták a B tervet, és rájöttek, hogy nem szeretnék az épületben tartani a szertartást, a vacsorát és a bulit, ezért mégis szeretnének egy sátrat a teraszra, ahol a vacsora megtartható.

VKT: A mai napig emlékszem a telefonhívásodra, amiben ezt elmesélted. Azt hiszem, bevallhatjuk az Olvasóknak, hogy elállt a szavunk, hiszen az esküvő előtti hétfőn vagy kedden már ki van küldve a végleges esküvői forgatókönyv, kisebb változás ilyenkor már maximum az szokott lenni, hogy xy megbetegszik, és 2-3 fővel csökken a vendéglétszám. 

LV: Pontosan. Ez valóban nagyobb változás volt, mint amit ilyenkor megszoktunk. Konkrétan “mindent” át kellett terveznünk. Mivel már kedd este volt, így nem tudtam senkivel beszélni sátor-ügyben, így várni kellett másnap reggelig. Fel volt adva a lecke, hiszen épp fesztiválszezon volt, a sátrak nagy része ki volt adva. 1 nap alatt kellett sátrat és padozatot találnunk úgy, hogy azt már pénteken építeni kellett Monoszlón. Ezen felül az elkövetkező 2 éjszakát azzal töltöttük, hogy az ültetési rendet, dekort és fénytechnikát “sátor üzemmódra” módosítottuk. 

VKT: Sikerült?

LV: Muszáj volt, hogy sikerüljön, nem volt ekkor már más opciónk. Annyiban könnyebb volt a dolgunk, hogy nem teljesen kellett elölről kitalálnunk mindent. Nem arról volt szó, hogy meg volt szervezve az esküvő mondjuk egy szállodában vagy étteremben, és az egészet újra kellett tervezni egy teljesen más helyszínen, sátorral. Ahogy említettem, bejáratott megoldás volt a teraszra sátrat telepíteni, de sajnos nehezítette a helyzetet, hogy az itt “megszokott” sátras partnerek egyikének sem volt már szabad kapacitása, így egy olyan céggel tudtuk csak megoldani, aki helyszínbejárás nélkül, csak alaprajzok, fotók és videó alapján tudott segíteni nekünk Szentesről (280 km). Az erre normál esetben szánt több hónap helyett ekkor már csak 2 napunk volt. Ezen felül, a félmegoldások még egy ilyen helyzetben sem megengedhetőek. A helyszín “specialitása”, hogy csak súlyozni lehet a sátrat, amit 1 m3-es víztartályokkal lehet megoldani, ezek azonban nem mutatnak túl jól. Elérkezett a péntek kora délután, amikor a Pár Monoszlóra utazott (én egész nap Bp-ről távvezéreltem a dolgokat, mert a sok módosítás miatt még nem tudtam elindulni, de épp ez volt a szerencse). Sose felejtem el, ahogy a menyasszony felhívott, hogy “Viki igazad volt, ez a sok tartály tényleg nem túl szép látvány. El tudjuk valahogy takarni?”. Nem volt mit tenni, meg kellett oldani a helyzetet. Miközben én útnak indultam, kolléganőm lázas telefonálásba kezdett, talált egy méteráru boltot, ami ugyan csak 16 óráig voltak nyitva, de megismerve szorult helyzetünket, megvártak, mert csak negyed órás késéssel értem oda. Betettem 100 méter fehér textilt az autómba, és a dekoros csapat az összes tartályt egyesével becsomagolta. Azt a mai napig nem tudom, hogy hány ember hétvégi terveit borítottuk fel ezzel a nem várt megrendeléssel, de a lényeg, hogy a sátor péntek délután 17 órára ott állt a teraszon.

VKT: Esett végül az eső?

LV: “Természetesen” egy szem eső sem esett. 😀 A szertartást az eredeti elképzelésnek megfelelően a szökőkútnál megtartottuk, a vacsorát a sátorban, a bulit pedig bent a kúria épületében. A pár nagyon boldog volt, és azt mondták, hogy annak ellenére, hogy nem esett az eső, biztonságot jelentett nekik a sátor. A mai napig sok erőt ad, ha visszagondolok arra, hogy egy percig nem gondolták azt, hogy nem tudjuk megoldani ezt a kérésüket. 

 

Fotók erről az esküvőről: IDE KATTINTVA

A Csapat, aki mindezt megvalósította:

Helyszín: Liszkay Borkúria, Monoszló

Esküvőszervező: Losonczi Viki, Red Shoes Weddings

Esküvői sátor: SLS Kft, Szentes

Catering: Waldorf Catering

Bútor: Chair Style

Dekoráció: Fleur & Balloon Dekor

Hang- és fénytechnika: Eventech Solution

DJ: Ecler Wedding DJ

Fotó: The Bell Weddings

Torta: Sütizz.hu